Klimabok med grep for næringsliv og privatpersoner

IKKE HÅPLØST: Mange tror at klimakrisen er håpløs og at enkeltpersoner ikke kan gjøre så mye fra eller til. Problemet er at alt for mange av oss tenker sånn, mener forfatterne. Fra venstre: Hauk Are Fjeld, Julie Marie Følstad og Julie Malene Fusdahl.

– Vi sitter på en enorm verktøykasse

Publisert Sist oppdatert

 Lei av innfløkte klimaregnskap og dommedagsprofetier? «En klimabok du orker å lese» retter seg mot bedrifter og privatpersoner, er lettlest og løsningsorientert– ikke minst gir den oss håp!

Tekst: Eva Alnes Holte

Siden vi ble født har mennesket sluppet ut mer klimagasser enn i hele resten av verdenshistorien, fastslår forfatterne Hauk Are Fjeld, Julie Marie Følstad og Julie Malene Fusdahl. De illustrerer jordas 4,5 milliarder lange historie som ett døgn hvor apen blir til menneske rett før midnatt og i de siste sekundene før klokka slår tolv allerede har rukket å ødelegge halvparten av verdens regnskoger og korallrev.Etter introen om klodens tilblivelse og ødeleggelsene, følger et «kræsjkurs» om klima – gasser og klimakriser, global klimaavtale og klimamålene, enkelt forklart med hverdagslige eksempler. Boken er basert på forskning og revidert etter innspill fra forskere og andre eksperter.

FRISKT PUIST: "En klimabok du orker å lese" er et friskt pust i den ellers så dystre klimadebatten.

Jobber som klimapiloter og holder foredrag

Forfatterne er heller ingen lettvektere:

Julie Marie Følsdal (f. 1998) er marienbiolog fra UiO, og har jobbet som praktikant ved klimaavdelingen i Miljødirektoratet

Julie Malene Fusdahl (f. 1995) har en bachelor i statsvitenskap, tar en master i bærekraftig finans ved BI og har blant annet vært praktikant i EAT og i miljøavdelingen i Oljefondet.

Hauk Are Fjeld (f.1994) er statsviter med mastergrad fra UiO, har en bachelor i biologi og er filmskaper for flere miljøorganisasjoner.

Alle tre jobber som klimapiloter i Klimaetaten i Oslo kommune. De holder klimaforedrag for bedrifter og på skoler. I 2023 ble de nominert til Naturviterprisen og som ledestjerner av D2.

– Klimakrisen er ikke håpløs

«Mange tror at klimakrisen er håpløs og at enkeltpersoner ikke kan gjøre så mye fra eller til. Problemet er at alt for mange av oss tenker sånn. Vi sitter nå på en enorm verktøykasse av løsninger som bare venter på å bli brukt. Det finnes løsninger for verdensledere, politikere, bedrifter og enkeltpersoner. Det har heller aldri eksistert så mange billige og enkle klimaløsninger som akkurat nå».

Den største bolken handler om nettopp hvilke grep privatpersoner, myndigheter og bedrifter kan ta når det gjelder kosthold, klær og transport. Gjennomgangsmelodien er at hvis alle gjør noe så hjelper det mye!

Om nye 4,5 milliarder år er jordkloden oppslukt av sola, heter det avslutningsvis fra forfatterne. «Vi har med andre ord nesten et døgn til å handle på. Hva gjør vi i mellomtiden? Det haster å handle, men det er heldigvis ikke for sent. Sammen bestemmer vi hvordan slutten på historien om klimautfordringene skal se ut.»

 

Kort om kloden i klimaboka

Jordas levealder på 4,5 milliarder år oppsummert på 24 timer:

00.00: Jordkloden dannes

0030: Jordkloden treffes av en annen, mindre planet. Ut fra kollisjonen oppstår månen,

05.20: Liv oppstår. De første organismene består av én celle og finnes i havet.

11.10: Organismer begynner med fotsyntese, produserer oksygen.

12.00: Atmosværen inneholder luft vi kan puste i.

19: Livsformene blir flercellete.

21.07: Sjøanemoner, maneter, bløtdyr og svamper blir dannet

21.27: Planter begynner å gro på landjorda. Snart oppstår insekter, amfibier og større trær.

22.44: De første dinosaurene på jorda.

23.39: Dinosaurene blir utryddet av en stor meteor. Pattedyrene kommer

23.58: En ape reiser seg og seg og går på to bein.

Sekunder før midnatt: Apen har blitt til oss, Homo Sapiens

23.59, 59: De første sivilisasjonene .

Rett før midnatt: Homo Sapiens begynner å bruke kull, olje og gass som energikilde. Kloden varmes opp med 1,2 grader. Halvparten av verdens regnskoger og korallrev ødelegges. 

Kilde: "En klimabok du orker å lese"

 

Powered by Labrador CMS