En av tre bedrifter i Innlandet forventer en forverring av markedssituasjonen det neste halvåret. (Foto: Simon Berger/Pexels)

Mørke sommerskyer

2022 var året da vi skulle legge to år med pandemi bak oss, og vende tilbake til en slags ny normal. Slik ble det ikke.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Flere

- Vi ser en stor endring i markedsutsiktene etter Russlands invadering av Ukraina den 24. februar, sier regiondirektør Jon Kristiansen i en pressemelding fra NHO Innlandet.

Næringslivets Økonomibarometer for andre kvartal viser at den generelle markedssituasjonen hos bedriftene i Innlandet jevnt over er bra. 89 prosent melder at markedsituasjonen er god eller tilfredsstillende. Dette er i tråd med resten av landet. Situasjonsvurderingen er bedret siden første kvartal, men fortsatt noe svakere enn før den siste nedstengningen i fjor høst.

HØY BOLIGGJELD OG HØYE EIENDOMSRISER TRUER NORSK ØKONOMI

Motvinden kommer

Selv om nåsituasjonen er tilfredsstillende for mange bedrifter, viser siste medlemsundersøkelse fra NHO at en av tre bedrifter i Innlandet forventer en forverring av markedssituasjonen de neste seks månedene. Særlig er bekymringen stor innenfor varehandelen, industrien og bygg og anlegg. Fire av ti bedrifter i industrien og bygg og anlegg forventer en forverring av markedsutsiktene for de neste seks månedene, i varehandelen seks av ti. Markedsutsiktene er betydelig svekket sammenliknet med markedsutsiktene før Russlands invadering av Ukraina.

-Det dette bildet forteller er at det er en tydelig forventning om forverring i situasjonen fremover, sier Kristiansen, og påpeker at årsaken til dystre fremtidsutsikter ligger i en dramatisk økning i energikostnader, krise i Europa, store kostnadsøkninger i globale verdikjeder samt utfordringer med å få tak i folk.

- For å dempe utfordringene trenger vi politiske grep nå. NHO har lenge og sammen med LO etterspurt energistøtte til bedriftene, samt muligheter til å inngå lange kraftavtaler, sier NHO-sjefen for Innlandet, Jon Kristiansen. (Foto: NHO Innlandet)

Uønskede konsekvenser

Konsekvensene av dette scenario betyr reduksjon i planlagte investeringer og reduksjon i aktivitetsnivå – tilsvarende svar får vi fra Kompetansebarometeret der bedriftene oppgir at når de ikke får tak i rett kompetanse så medfører dette utsatte investeringer og utsatt utvidelse av virksomheten.

STOR MANGEL PÅ SYKEPLEIERE OG SNEKKERE

- I arbeidsmarkedet har etterspørselen etter arbeidskraft tatt seg kraftig opp det siste året. Sterk jobbvekst har bidratt til at rekordmange av NHOs medlemmer melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Særlig er knappheten stor i næringer som har vært hardt rammet av pandemien og som normalt har stort innslag av utenlandsk arbeidskraft, sier Kristiansen.

Nordbolig er bekymret for nåsituasjonen

Bygg og anlegg er en stor næring i Innlandet og står for om lag 18.000 lokale arbeidsplasser i hele Innlandet. Nå er det «bråstopp» i boligbransjen. NHO Innlandets medlemsbedrift, Nordbolig, er både utbyggere og entreprenør, og er svært bekymret for situasjonen for bunnlinje, bransjens framtid og tilgang til kompetanse. - Vi er ikke bekymret for egne ansatte enda, men for underleverandører og innleide tømmerteam. Får ikke disse nødvendige oppdrag vil vi miste nødvendig kompetanse og evne til å levere når markedet snur igjen, sier leder for kommunikasjon og samfunnsansvar i Nordbolig Katrine Aalstad.

- Om vi ikke kan påvirke råvaretilgang som følge av krigen i Ukraina og effekten av pandemi, kan vi gjøre noe med egne råvarekostnader og forsøke å påvirke regjeringen i avgiftsspørsmål. Ved bråstopp, frykter vi for lokale arbeidsplasser. Kompetanse vi ikke har råd til at forsvinner til andre sektorer, slik reiseliv opplevde etter pandemien. Bygg og anlegg har viktige samfunnsoppdrag fremover. Vi skal sørge for å redusere utslipp fra nye og eksisterende bygg, bygge nødvendige boliger og sørge for at Norge er i stand til å møte klimaendringene med nødvendig oppgradering av vann og avløp og annen infrastruktur, sier hun.

Trenger støtte

- For å dempe utfordringene trenger vi politiske grep nå. NHO har lenge og sammen med LO etterspurt energistøtte til bedriftene, samt muligheter til å inngå lange kraftavtaler. Her må vi være forberedt slik at vi kan bevare og trygge arbeidsplasser fremover. Spesielt i lys av det vi nå ser fra industrien, bygg og anlegg, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS