ROVENT-TEAMET: Fra venstre: Bjørn-Arild Olsen, Rune Bilstad, Marius Haugland, Kent Roger Pålerud, Arnt Ove Brakstad, Frode Granum, Steinar Tjelte, Randi B. Evensen, Elisabeth Flatøy, Kai Pålmar Aaserud, Bjørn Magne Solhaug og Kent Eric Bugge (sitter på huk foran). (Foto: Karianne Liland).

– Vi er på vei oppover igjen

Rovent står for Romerike ventilasjon. Men det er noe helt annet de driver med på Opaker.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Flere

– Da faren min startet egen bedrift i 1973 var tanken «egentlig» at de skulle jobbe med ventilasjon, men før de rakk å starte ble de planene forkastet, forteller Bjørn Magne Solhaug som har jobbet i bedriften siden 1983. Han viser oss rundt i lokalene hvor det måles og kappes og merkes og pakkes. Rovent er nemlig spesialister innenfor kapping og tilpasning av overflatebehandlede utforinger og listverk.

POPULÆR ARBEIDSPLASS: Veldig mange vil jobbe hos oss – det er aldri noe problem å få tak i folk, sier daglig leder Bjørn Solhaug (til venstre). Kent Roger Pålerud til høyre. (Foto: Eva Alnes Holte).

Fra det ene til det andre

Faren hans, Jan Solhaug, og to kamerater hadde lyst til å drive med noe ved siden av jobbene sine. I 1973 etablerte de Rovent – som altså stod for «Romerike Ventilasjon». De andre to ble aldri med og det ble heller aldri noe virksomhet innen ventilasjon. I stedet startet faren med salg av snøscooter, fra 1980 på heltid.

– Underveis skaffet far, som kom fra vindusbransjen, seg også agenturer for blomsterbrett og skyveportbeslag og vinduer.

IKKE BARE HVITE: – Tiden er forbi da alle vinduslistene skulle være hvite. – De kan like gjerne være grå eller i en helt annen farge, sier Rune Bilstad. (Foto: Eva Alnes Holte).

Umalt er dyrest

Etter hvert startet de med utforinger og lister og våren 1991 ble Bjørn Magne daglig leder i firmaet. – Den gang måtte kundene gjøre utfôringene selv og listene var stort sett ubehandlet, det vil si ikke malt og ikke ferdig kappet.

Rovent leverer i dag nesten bare malte lister og tiden er forbi da alle vinduslistene skulle være hvite.
– Det er faktisk dyrere å kjøpe umalte lister, fordi vi har så få bestillinger på det, sier Solhaug.

Satt på vent

Kundene er de store entreprenørene som enten bygger nytt eller som skal skifte vinduer i borettslag og sameier

Nye byggeprosjekter og delvis også rehabilitering av bygg ble satt litt på vent under pandemien. For Rovent betød dette en omsetningsnedgang fra 38 til 34 millioner i 2020 og i 2021 endte omsetningen på 32,5 millioner.
– Men nå er vi på vei oppover mot 2019-nivå igjen, smiler Bjørn Magne Solhaug.

Bestillingene i dag dreier seg først og fremst om rehabilitering av bygg med utskifting av gamle vinduer, men også en del nybygg.

TOPP MODERNE: – Rovent har topp moderne utstyr, sier Arnt Ove Brakstad. (Foto: Eva Alnes Holte).

Mest rehabilitering

– Det er ikke slik at de største byggene nødvendigvis gir oss de største ordrene. Der blir gjerne entreprisene delt opp på mange underleverandører og man får kanskje bare en liten del av oppdraget. Våre største kunder er rehabiliteringsentreprenørene som har spesialisert seg på vindusutskiftning i borettslagene. Store borettslag med tykke vegger gir oss en god omsetning»
– Noe av omsetningsøkningen i det siste skyldes økte priser.
– Vi opererer i et marked der prisene har økt mange ganger.

Lett å få tak i folk

Solhaug er «semi»-optimistisk på Rovents vegne:
– Vi har heldigvis nok å gjøre foreløpig, men er naturligvis forberedt på at renteoppgangen kan føre til at folk får dårligere råd. Vi er såpass sent inne i prosessen når det gjelder nybygg at dette er noe vi eventuelt vil merke senere. Rehabiliterings- markedet vil alltid være der.

Hvordan er det å drive bedrift på Opaker?

– Det er har iallfall ikke vanskelig å få tak i folk så langt! Vi har hatt mange søkere hver gang vi lyser ut en stilling. Kvadratmeterprisene er også lave her og det lokker selvfølgelig bedrifter til området. Det vi mangler er teknologi- og høykompetansebedrifter.

For tiden leverer Rovent til Meierikvartalet i Lillestrøm.
– Vi jobber med mange prosjekter gjennom Byggfakta. Hvem vi lander og hvem vi ikke får, er bestandig spennende. Vi får sjelden ordrene i god tid. Når de landes er det som regel bare «tida og veien» til de skal leveres. Men jeg klager ikke, vi får det til, smiler Bjørn Solhaug.

 

Les også: Millioninvesterer i solcelleanlegg
og På laaven sitter utfordrerne

Powered by Labrador CMS