– Vårt ansvar å holde liv i det lokale næringslivet
– Jeg tror ikke det er så enkelt å drive forretning i Eidsvoll. Vi som bor her må bli flinkere til å bruke de tilbudene vi har, sier tidligere stortingspresident Tone Trøen (H).
Tekst og foto: Eva Alnes Holte
Eidsvoll har så mye å by på, mener hun – lokale forretninger, små, flotte kafeer, gårdsbutikker og gallerier.
– Det er vår oppgave å sørge for at de ikke forsvinner. Slike møteplasser har mye å si for tilhørigheten og samholdet blant oss som bor her. Når det er sagt, er jeg veldig imponert over Bohus Leto Møbler som har etablert en stor handelspark på Myrer i Eidsvoll.
Gjennom flere hundre år var Eidsvoll en kommune med store og tunge industribedrifter. – Nå har vi måttet finne oss selv igjen som et sted med små og mellomstore virksomheter.
Bokommunen Eidsvoll
En stor del av befolkningen pendler ut av kommunen.
– Mange ser nok på Eidsvoll som en bokommune først og fremst. Vi er så heldige å ligge nært på naturen med et stort arbeidsmarked på dørstokken. Det tar kort tid å reise både til hovedstaden og til Hamar. Gardermoen er jo også rett ved oss, sier Tone W.Trøen.
Hun synes flere burde kunnet jobbe der de bor:
– Jeg tror ikke det er så enkelt å drive forretning i Eidsvoll. Det er viktig å sikre at vi har så levende bygdesentrum som mulig i bygda vår.
SOSIALE MØTEPLASSER ER VÅRT STERKESTE KORT
Tone Trøen besøker ofte Eidsvollbygningen. – Jeg er stolt over å bo i kommunen hvor Grunnloven ble skrevet og demokratiet født, sier hun.
Ensomhet
Som henholdsvis stortingsrepresentant og som leder for Strømmen Storsenter jobber både hun og mannen «ganske mye». – Men det er det så mange som gjør, sier hun avvergende.
Du er leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og opptatt av dette med ensomhet i befolkningen?
– Ensomhet er en av våre store folkehelseutfordringer. Det ikke å ha en venn, ingen å ty til og å dele gleder og sorger med – vi skal ikke undervurdere hvilken betydning det har for helsa vår, sier sykepleieren Tone Trøen.
Er det noe arbeidslivet kan gjøre for å hjelpe?
– Være gode, inkluderende kollegaer! Se den man vet har lite nettverk privat. Vi tilbringer så mye av dagene våre på jobb. Det er viktig at vi er oppmerksomme på hverandre. Det går an å be en kollega hjem til seg på kaffe eller om å gå en tur etter jobben. Det går an å ringe en på hjemmekontor som man vet er ensom for en personlig prat også.
Denne artikkelen er et utdrag av et stort portrettintervju i magasinet Næring24 Øvre Romerike som nettopp er kommet ut.